Ett sätt att möta den ökade kompetensbristen inom vård- och omsorg är att arbeta språkutvecklande. Samverkansorganisationen Vård- och omsorgscollege Dalarna har under 2025 ett särskilt fokus på detta och bjuder in till en digital inspirationsträff kring konceptet språkombud.
Varför är det då viktigt med språkutvecklande arbete på arbetsplatsen? Här är några punkter som framkommit i utvärderingar.
Politiker inom kommunledning och vård och omsorg, chefer inom vård och omsorg, HR-personal, styrgrupper lokala VO-College och övriga intresserade.
Inledning - kort information om VO-College Dalarna, Christina Brus Regional processledare
Varför språkutvecklande arbete? Charlotta Larspers, regional utvecklingsförvaltning och Neda Mostofi, Arbetsförmedlingen
Språkkravsutredningen - Ragnhild Mogren Svensén, Socialstyrelsen, sekreterare utredningen
Språkutvecklande arbetssätt – konceptet språkombud, Olga Orrit, VO-College kansli
Hur ser det ut i Dalarna idag? Regional processledare Christina Brus och språkombudsutbildare Agnes Godel och Marianne Tynell
Arbetsgivarperspektiv Johanna Munters, Borlänge kommun och Ulla Uhlin & Kristine Berglind Hallberg, Falu kommun
Avslutning - Hur går vi vidare? Regional processledare Christina Brus
Konceptet språkombud ägs av nationella föreningen Vård- och omsorgscollege.
"Språkombud är medarbetare med uppdrag att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Språkombuden arbetar med stöd av chefen för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande och för att förbättra kommunikation." (spraketpajobbet.se)
Här är också två korta filmer kring erfarenheten av språkombud, både inom region och kommun.
För mer information om språkombud och språkutvecklande arbete inom vård och omsorg, läs på Språket på jobbet.
Uppdatering 2025-02-17!
Nu är anmälan till höstens chefsutbildningar Fem nycklar till en språkutvecklande arbetsplats öppen!
Utbildningen vänder sig till dig som är chef och vill skapa en språkutvecklande arbetsplats inom vård och omsorg/hälso- och sjukvård, oavsett om du redan har språkombud eller om du funderar på att satsa på det. Utbildningen kan också lämpa sig för HR-personal, verksamhetsutvecklare med flera.
Länk till information och anmälan för chefsutbildningen.
Träffen genomförs online på en digital plattform. Anmälan sker via länken nedan och du får då en outlookbokning. Länk till arrangemanget skickas ut två dagar innan.
Anmälan senast 20 april.
Frågor?
Christina Brus, regional processledare